in gesprek met ...

Hayo Galema – Binnenstadsmanager Leeuwarden

Even voorstellen 

Ik ben Hayo Galema: binnenstadsmanager vanuit de Stichting Binnenstadsmanagement Leeuwarden. Dit is een netwerkplatform van alle georganiseerde verbanden in de binnenstad. We richten ons op economische activiteiten en zorgen dat er maximaal bezoek is, zodat er ‘reuring’ ontstaat, waar bedrijven en bezoekers van kunnen profiteren.

Ik zorg ervoor dat de communicatie tussen de verschillende partijen goed loopt, dat je samen hoofdlijnen op elkaar afstemt, dat je elkaar weet te vinden en samen dingen organiseert. Ik zorg ook voor de verbinding de tussen ondernemers en de gemeente. Kortom: ik heb een diverse en veelzijdige baan, gericht op de economie van de binnenstad!

Als binnenstadsmanager houd ik me uitsluitend bezig met de binnenstad. Maar de binnenstad is natuurlijk wel het vlaggenschip voor de gemeente: als het hier groeit en bloeit, dan straalt dat ook af op de rest van de gemeente.

De ontwikkeling van de binnenstad

Ten opzichte van een aantal jaar geleden gaat de binnenstad  steeds meer een recreatieve functie vervullen. Die veranderde rol van de binnenstad moeten we nog veel scherper neerzetten. Een goed functionerende binnenstad is een goed functionerend cluster van detailhandel, horeca, cultuur en evenementen. Een plek waar het fijn is om naar toe te gaan, waar je mensen ontmoet en een prettige tijd hebt. Dat is de leidraad voor de komende 10 jaar. 

Corona gaat wel een heleboel dingen versnellen. We praten in binnensteden al heel lang over het compacter maken van winkelgebieden. En die noodzaak wordt nu alleen maar groter. Ook zijn er nu veel meer mensen thuis aan het werk. Ook dat heeft grote effecten op zo’n binnenstad, zoals borrels die niet doorgaan in de horeca en mensen die tussen de middag geen broodje meer halen: alles bij elkaar betekent dit een grotere behoefte aan functieverandering. 

Binnensteden hebben het momenteel heel moeilijk. Maar ik ben er van overtuigd dat de functie van de stad als ontmoetingsplek en verzamelplek van de vier functies (detailhandel, horeca, cultuur en evenementen) recht overeind zal blijven staan de komende jaren.

Je kan onderscheid maken tussen twee soorten winkels: het ‘runshoppen’en het ‘funshoppen’ Wij richten ons op funshoppen. Juist omdat dat dat een recreatieve component heeft en goed combineert met die andere functies in de binnenstad. Dat is een keuze en dat betekent ook dat je het niet elke ondernemer meer naar de zin kunt maken. Maar je moet goed weten wat je sterke kanten zijn als binnenstad, waar je kansen liggen en waar je je op wilt richten. Voor snelle, efficiënte, gerichte boodschappen kun je beter naar De Centrale gaan of op internet bestellen. Maar wil je iets leuks, wil je iets zoeken, wil je rondneuzen of mensen zien, dan ga je naar de binnenstad.

Kansen voor binnenstad Leeuwarden 

Ik hou heel erg van steden met een mooi wandelgebied. Deventer vind ik een mooi voorbeeld van hoe je sfeer kunt brengen, bijvoorbeeld met passende evenementen, zoals de Deventer boekenmarkt en het Dickens Festival.

Bij Leeuwarden denk ik aan gezelligheid, zoals in de Kleine Kerkstraat en de St. Jacobsstraat. In de Oosterstraat steken de ondernemers de koppen bij elkaar en zetten zich in voor duurzaamheid. Die samenwerking opzoeken als ondernemer wordt steeds belangrijker. En ik denk dat we daar goede stappen in hebben gemaakt de afgelopen 10 jaar.

Wil je als ondernemer een toekomst hebben? Dan moet je zorgen dat je iets aparts doet, iets wat nieuwsgierigheid wekt: dan komen mensen naar je toe.

De binnenstad in de omgevingsvisie

Ik heb meegedaan aan de dialoogsessie in de Kanselarij die specifiek ging over economie en ik ben heel blij dat in de aftrap voor een Omgevingsvisie ‘economie’ één van de drie pijlers is. Voor de binnenstad en haar ondernemers is dit heel belangrijk.

Kijk, in de praktijk is een ondernemer – zeker een winkelier - heel erg bezig met de omzet van vandaag en morgen. Het is dus lastig om de focus te verleggen na de komende tien jaar, maar dat zou ik wel graag willen. Zo’n omgevingsvisie helpt daar bij: als we er allemaal gezamenlijk achter kunnen staan dan heb je iets in handen waarmee je verder kunt. 

De gemeente stimuleert ons om zelf een regievoerende organisatie te worden. De afgelopen jaren hebben we samen met de gemeente heel constructief een binnenstadsagenda opgesteld. De gemeente heeft een hele andere rol dan tien jaar geleden. Er wordt meegedacht en we weten dat we dingen samen moeten doen. Daar ben ik heel blij mee. Dat je een gemeenschappelijke visie ontwikkelt en samen in staat bent om veel mensen mee te krijgen. Als iedereen zich ervoor inzet, dan gaat de omgevingsvisie zijn doelen halen: 

Eigenlijk zou je bij zo’n omgevingsvisie gewoon een handtekening van alle organisaties eronder willen hebben: dit is ons toekomstplaatje en hier gaan we met zijn allen aan werken.

,,

,,

,,